Választási matek

(Majdnem csak) saját szórakozásra készítettem egy választási szimulációs környezetet. Nem először.

Creative Commons Licenc
Ezen Mű szerzője valmat.blog.hu, és a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

Ezmiez?

1989. november 30-a óta gyűjtöm a választási eredményeket. Részt vettem több választási előrejelző rendszer létrehozásában. Bár üzletileg érthető, akkor is bosszantott, hogy a politikai elemzők, közvéleménykutatók csak elemzéseik kisebb részét teszik elérhetővé. Összegyűjtöttem a publikus adatokat, összegyúrtam az előző négy országgyűlési választás szavazóköri eredményeivel, és összeállítottam egy saját rendszert - külső erőforrás hiányában Excel-ben.

Néhány jog fenntartva:
használja szabadon - adja tovább ingyen -
a forrást jelölje meg

valmat kukac indamail pont hu

Friss topikok

Címkék

Hajrában a jelöltállítás (a jelöltadatokat vasárnap éjszaka gyűjtöttem le). Választási szimulációnk szempontjából két kérdés nem dőlt még el:

  • lesz-e minden körzetben LMP-s jelölt. Schiffer szerint minden körzetben összegyűlt a szükséges számú ajánlás, de hétvégén még "rágyűjtenek". Egyelőre minden körzetben szerepel LMP-s jelölt (illetve jelölt-jelölt), annak ellenére, hogy a valasztas.hu több mint egy tucatnyi LMP-s jelentkezőről még nem tud - ezeket zöld alapszínnel jelöltem.
  • lesz-e minden körzetben a négy nagy párt/szövetség jelöltjén túl legalább egy további jelölt. Jelenleg a valasztas.hu adatai szerint csak a KOMÁROM-ESZTERGOM megye 02. sz. OEVK (Esztergom) körzetben nincs jelentkező (volt egy, de "Nyilvántartásba vételve elutasítva"). Ebben a körzetbe is beeshet még jelölt, illetve más körzetekből is kieshetnek még a kisebb pártokhoz tartozó jelöltek (sőt, akár még LMP-s jelölt is) - az előzőn túl még 7 olyan körzet van, ahol 1-2 vagy 3 kispárti jelölt mellett még nincs elfogadott legalább öt jelölt.

 

Apró korlátozások:

  • a valasztas.hu-n nem jelenik meg az LMP lista rejtélyes 59. helyen szereplő jelöltje, így azt megadni nem tudtam
  • egyelőre (a listaállítás lezárulásáig) úgy számolok, hogy minden nemzetiség állít listát, tehát a nemzetiségi szavazásra regisztráltak ezekre, és nem pártlistákra tudnak szavazni. Egyelőre még csak 6 nemzetiségi listát jelentettek be (mindet el is fogadták, bár volt olyat, amelyet egy banális hiba miatt csak másodszorra), a 13 elismert nemzetiségből.

 

A szimuláció 0.997 verziója és a leírás letölthető:

zip.jpg

File feltöltő vagy Óriás levél vagy data.hu (lassú letöltés a lap alján: kb. 15mp) - ha egyik sem működik, jelezzétek.

 

Aki nem járt még itt: javaslom az Excel tábla első (177_Beállítások) munkalapfülénél kezdje!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valmat.blog.hu/api/trackback/id/tr805839871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása