Választási matek

(Majdnem csak) saját szórakozásra készítettem egy választási szimulációs környezetet. Nem először.

Creative Commons Licenc
Ezen Mű szerzője valmat.blog.hu, és a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

Ezmiez?

1989. november 30-a óta gyűjtöm a választási eredményeket. Részt vettem több választási előrejelző rendszer létrehozásában. Bár üzletileg érthető, akkor is bosszantott, hogy a politikai elemzők, közvéleménykutatók csak elemzéseik kisebb részét teszik elérhetővé. Összegyűjtöttem a publikus adatokat, összegyúrtam az előző négy országgyűlési választás szavazóköri eredményeivel, és összeállítottam egy saját rendszert - külső erőforrás hiányában Excel-ben.

Néhány jog fenntartva:
használja szabadon - adja tovább ingyen -
a forrást jelölje meg

valmat kukac indamail pont hu

Friss topikok

Címkék

Mandineres játékunkban résztvevők már láthatják, mekkora a nyereségük. 30.000 fölött már szép eredmény, negyvenezer felett lehet izgulni :)

FreeGreatPicture.com-30974-podium.jpg

...................................................................................................................................... Kép forrása: http://www.freegreatpicture.com/other/podium-30974

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valmat.blog.hu/api/trackback/id/tr296028212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agent_x 2014.04.20. 13:16:00

Lesz valami elemzés, mennyire vált be a csodacsatár a tényleges adatok tükrében?

ValMat 2014.04.20. 20:43:52

@agent_x: igen lesz - bár nem pont a beválás tekintetében. Az attól függött leginkább, ki milyen eredményt állított be :) Pl. aki eltalálta, hogy átlagosan az LMP listás szavazóinak kb. 9%-a átszavaz egyéniben a "Kormányváltás" jelöltjére, míg a Jobbik szavazóinak kb. 1%-a a Fidesz-KDNP egyéni jelöltjeire, az egész jó eredményt érhetett el. (Az eredmény nagymértékben függött továbbá attól is, a 2006-os illetve 2010-es attitűdöket milyen arányban (illetve a legutolsó verziókban megjelenő egyenletes attitűdöt) milyen súllyal választották a felhasználók).
Szóval ez elsősorban egy részletesen beállításokat biztosító előrejelző eszköz.

Saját tippjeink (beállításainkat) a mandiner tippjáték szelvény oldalának elkészítéséhez használtuk. Saját tippjeink közül voltak, amelyek bejöttek (pl. a levélszavazatokkal kapcsolatosak), illetve voltak, amelyeket nagyon jól lőttünk be - például nagyon kevésen múlott az öt nyertes női egyéni jelölt (mai állás szerint 56 szavazaton), a Jobbik egyéni győzelme (néhányszáz szavazaton). Voltak, amelyek nem jöttek be: (Jobbik kétszer annyi helyen előzte meg a "Kormányváltást", mint vártuk). A mandiner szerkesztői és mi is játszottunk - természetesen játékon kívül - a tippjátékon: szerénységük tiltja, hogy elmondják, mennyire megvertek minket :) (Többen közülük az első 20-ban végeztek, míg mi a középmezőnyben)

Az elemzéshez, az összefüggések pontos feltárásához szükségünk van a választások lezárásakor kiadott szavazóköri CD-re (nem volt kapacitásunk - a még nem végleges szavazókörök - internetről történő letöltésére. Az is igaz, hogy a választások után húsvéti szünetet tartottunk).

Ami még várható tehát:
- a választási rendszer és a szavazói attitűdök (választásmatematikai) elemzése,
- a csodacsatár feltöltése a 2014-es végleges adatokkal (mint új, kalkulálható szavazói attitűd - ehhez a szavazóköri listás eredmények szükségesek)
- esetleg: tippjáték az EU választásra
süti beállítások módosítása