Választási matek

(Majdnem csak) saját szórakozásra készítettem egy választási szimulációs környezetet. Nem először.

Creative Commons Licenc
Ezen Mű szerzője valmat.blog.hu, és a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

Ezmiez?

1989. november 30-a óta gyűjtöm a választási eredményeket. Részt vettem több választási előrejelző rendszer létrehozásában. Bár üzletileg érthető, akkor is bosszantott, hogy a politikai elemzők, közvéleménykutatók csak elemzéseik kisebb részét teszik elérhetővé. Összegyűjtöttem a publikus adatokat, összegyúrtam az előző négy országgyűlési választás szavazóköri eredményeivel, és összeállítottam egy saját rendszert - külső erőforrás hiányában Excel-ben.

Néhány jog fenntartva:
használja szabadon - adja tovább ingyen -
a forrást jelölje meg

valmat kukac indamail pont hu

Friss topikok

Címkék

Silhouette-question-mark.jpeg

A levélszavazatok mai publikálása után szinte bizonyossá vált, hogy a Fidesz-KDNP csak akkor őrizheti meg 2/3-át, ha megtartja (a valóságban egyetlenként billegő) BP15-ös OEVK-t. (Azaz, ha elveszíti, valószínűleg nem kap még egy kompenzációs mandátumot).

 Budapest 15-ös körzet eredményének becslése:

  • az adott szavazókörben leszavazott szavazók szavazatait úgy arányosítottuk, mint az ugyanazon a címen lévő további szavazókörökben leadott szavazatok arányai
  • beérkező "átszavazó" szavazók szavazatait a kerületi arányoknak megfelelően osztottuk el (azaz egyenlő számú jut a két riválisnak)
  • a követségi szavazatok becsléséhez felhasználtuk az egyetlen, nem reprezentatív (de nagy mintán alapuló) kutatás adatait.
  • UPDATE: főszerkesztői ötletre a 2010-es (a mostanival 80%-os lefedettségben lévő) szavazókörrel is összevetettük. Új eredmény a lap alján!

Ezek alapján a szavazatkülönbség várhatóan: 

10

 

Azaz nem megbecsülhető a végeredmény. Sőt, várhatóan olyan szoros lesz, hogy azt minden egyes elérhető fellebbezési fórum vizsgálni fogja majd. (1990-ben volt körzet, amelyet 5x számoltak át, hasonlóan szoros állás miatt - és csak az utolsó előtti körben jött ki először a végső győztes - persze más volt a jogszabályi környezet is, és még érdemben vitatkoztak egyes szavazatok érvényességén, melyikből derül ki a választói akarat). Ez sajnos azt is jelentheti, hogy mandineres tippversenyünk eredményét sem tudjuk megállapítani hamarabb, mint a jogerős választási eredmény bejelentése.

Ha esetleg döntetlen lenne: a mandátumot nem osztják ki, mindenki a teljes szavazatmennyiségét megkapja kompenzációként. Ekkor - legalább az időközi választást követő mandátumigazolásig - a Fidesz 2/3-os többséggel fog rendelkezni a Parlamentben.

 

*** Új eredmény: annak függvényében, hogy a 2010-es listás, vagy egyéni szavazatokból indulunk ki, az eredmény megfordult, most a becslés:

50-100

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valmat.blog.hu/api/trackback/id/tr936013727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása